Magyarország 2009 óta azon 17 ország közé tartozik, amely egy-egy fiatal kutatót delegál a Nobel-díj átadási ünnepségére és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra. Ennek jegyében a Magyar Innovációs Szövetség a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselőjeként megrendezte a válogatót, és az utolsó körben hat tehetséges fiatallal folytatott interjút követően döntött az idei résztvevőről.

A döntés értelmében a 2023 decemberében megrendezendő 42. Stockholm International Youth Science Seminar és a Svéd Királyi Tudományos Akadémia díjátadó ünnepségeinek magyar résztvevője Viczián Dániel, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 12.A osztályos végzős diákja lesz. Korábban ő nyerte el a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia egyik díját az Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása című munkájával.

A SIYSS által szervezett egyhetes tudományos szeminárium egyedülálló lehetőséget biztosít fiatal kutatóknak, hogy bemutassák innovatív megoldásaikat, valamint inspiráló beszélgetéseket folytassanak Nobel-díjasokkal és kortársaikkal. Az idei meghívással Viczián Dániel már a második radnótis diák lesz, aki képviselheti az ünnepségen hazánkat, korábban Marton Ákos vehetett részt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia díjátadó rendezvényén.