Az iskola története

Intézményünk százhuszonöt éves története bővelkedik eseményekben. Az eltelt évtizedekben iskolánkat három néven jegyezte az állami fenntartó:

1. Magyar Királyi Főgimnázium

2. Klauzál Gimnázium

3. Radnóti Gimnázium

Ma már helye meghatározott: saját épületében van. Régebben – bár 1898-ra megépült – többször kelt vándorútra. Magát az épületet pedig megépítése óta folyamatosan korszerűsíteni kellett, hogy a lámpavilágítástól és a vaskályhafűtéstől eljusson a modern világításig és a központi, tetőtéri, gázkazánú fűtőhálózatig. Nyitó oldalunk menüpontjai a Radnóti Gimnázium életéből villantanak fel néhányat.

De vajon mi történt az első 22 év alatt?

Dualizmus, háború, Trianon. A soknemzetiségű intézetből zömmel magyar anyanyelvűek iskolája lett. A létszám lényegesen lecsökkent. Ekkor Szegedi Magyar Királyi Főgimnáziumnak nevezték.

Ennél is hosszabb – közel harminc év – a második iskolatörténeti korszak.

A trianoni tragédiát követően Somogyi Szilveszter polgármester közbenjárására Szeged városa mindent megtett a Kolozsvárról menekített egyetem befogadásáért. Gimnáziumi épületünkben az egyetem természettudományi karát helyezték el, és az egyetem saját épületeinek elkészültéig tíz éven keresztül használatba vették az épületet, így a tanítás ismét idegen helyen folyt, négy évig  a piaristák, majd hat évig a Baross Gimnázium osztályaival együtt tanulhattak a diákok, csak a húszas évek végétől térhettünk vissza a Tisza Lajos körúti alma materbe.

A gimnázium 1924-től a reáliák felé nyitott, 1934-től azonban – országosan – újra egységes lett a képzés. A változó helyszínek, a változó oktatási tartalom mellett egy változatlan, az iskola neve: Klauzál Gábor.