A Nemzeti Tudósképző Akadémia – amely a korábbi Szegedi Tudós Akadémia regionális kutatóműhelyének elgondolásából indulva ma már 7 országos és 21 területi képzési központtal rendelkezik – fő célkitűzése az élettudományok iránt érdeklődő tehetséges tanulók, hallgatók és kutatók támogatása. Tevékenységének egyik sokat emlegetett és izgalmas mozzanata a Nobel-díjas tudósok magyarországi mentoráló előadás-sorozata.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia minden hónapban kihirdeti a hónap legjobb tanára, valamint a hónap középiskolai diákja kitüntető címet, amelyet legutóbb Borbola Andrea, iskolánk biológia szakos tanára és Bősze Boldizsár 12.B osztályos tanulónk nyert el. A díjak odaítélésekor az elért eredményeket és célokat az akadémia honlapján közzétett interjúkban is összefoglalják, amelyekből röviden idézünk:

Borbola Andrea az interjúban egyebek között így vall a munkájáról: „A kísérleteket nem csak elvégezni kell, hanem meg is kell azokat tervezni. Ez azért jó, mert így a diákok egyből visszajelzést kaphatnak arról, hogy működik-e az, amit kitaláltak.(…) Próbálom őket arra is ösztönözni, hogy egymással kooperáljanak. Ezzel is a valódi életre akarom őket felkészíteni, ha ugyanis kutatóvá szeretnének válni, akkor a csapatmunka elengedhetetlen. A kitartó munkában hiszek, azt gondolom, hogy a következetesség és a céltudatosság előbb-utóbb eredményre vezet. Úgy érzem, szerencsés vagyok, hogy azt a munkát végezhetem, amit nagyon szeretek.”

Bősze Boldizsár a terveit így foglalta össze: „A legjobban a neurológia érdekel, így majd annak a területen szeretnék elhelyezkedni kutatóként vagy kutatóorvosként. Ez iránti érdeklődésemet Horváth Gyöngyi professzor asszony keltette fel, aki a Szegedi Egyetem Élettani Intézetében dolgozik.(…) Szerepet játszott ebben a Brain Bee is, ami egy nemzetközi idegtudományi verseny. A rá való felkészülés során foglalkoztunk anatómiával és neurológiai betegségekkel, ez a terület annak kapcsán is közelebb került hozzám.”

Elsőként, 2023 szeptemberében, Bán Sándor tanár úr kapta meg a Nemzeti Tudósképző Akadémia tanári díját. Ő egyebek között a tehetséggondozó munka évtizedeken át meghatározó hatását emelte ki: „A gimnáziumba a diákok különböző szociális háttérrel, kognitív képességekkel és motivációkkal érkeznek. Mindegyikük tiszteletet érdemel, ha erőfeszítéseket tesz azért, hogy saját személyiségét fejlessze akár a tanulás, akár a sport, akár a tánc, akár a zene területén. Én is hálás vagyok mindegyiküknek azért, amit a közös munkánk során tanulhatok tőlük. Néhányuknak különösen, mert ők vezetőként, kutatóként, orvosként, mérnökként is szívesen áldoznak időt arra, hogy akár több évtizedig folytassuk a gimnáziumban megkezdett beszélgetéseinket a természet megismeréséről, a jövőről és a bennünket körülvevő világról.”

A hónap diákja mellett Az Év Szent-Györgyi Diákja címet is odaítéli az akadémia, amit eddig két tanulónk érdemelt ki: Bitay Gergő 2019-ben, Szalay Tamás 2023-ban nyerte el a díjat.