Az idei tanévben 17. alkalommal szerveztük meg az Arany János Tehetséggondozó Program soron következő tavaszi országos konferenciáját (a konferencia résztvevői oktatási szakemberek, az országos program intézményeinek vezetői és programfelelősei; az eseménynek hosszú ideig Szeged volt az állandó házigazdája, újabban kétévente adunk otthont az eseménynek).

A konferencia nyitónapján az előadók sorában köszönthettük Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár urat, Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, Tóth Tamást, az Arany János Tehetséggondozó Program Intézményi Egyesületének elnökét. A konferenciát Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató nyitotta meg, a gimnázium részéről vendégeinket Dr. Nagy Anett intézményvezető köszöntötte. A nyitónap témái az Arany János program szerepe, valamint a program magyar köznevelési rendszerben való kilátásai voltak.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár úr előadása

A háromnapos konferencia szakmai előadói a továbbiakban a tehetséggondozás aktuális kérdéseiről tanácskoztak. Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér intézetvezető egyetemi tanár (SZTE Neveléstudományi Intézete) a Tehetséggondozás, személyre szabott fejlesztési kihívásairól és feladatairól tartott előadást; Dr. Pongó Tamás egyetemi adjunktus (SZTE Állam- és Jogtudományi Kara) az internet használatának lehetőségei és problémái élesen aktuális témakörét ismertette; Uzsayné dr. Pécsi Rita főiskolai tanár (Apor Vilmos Katolikus Főiskola) Tehetséggondozás és érzelmi intelligencia címmel tartott emlékezetes előadást; Dr. Fodor Szilvia egyetemi docens (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara) az AJTP beválogatása során alkalmazott új mérési-értékelési rendszer kialakításának szempontjait ismertette; Páskuné Dr. Kiss Judit egyetemi docens (DE Pszichológiai Intézete) a motiváció vizsgálatának témaköréről, a Motivációs Profil Kérdőívvel nyert eredményekről tartott bemutató előadást; Dr. Bodó Csanád egyetemi docens (ELTE Bölcsészettudományi Kara) az írás kreatív, fejlesztő lehetőségeiről beszélt a kar fiatal kutatóival közösen megtartott előadásában, illetve a tehetséggondozást kísérő tanulói életút minél átfogóbb és folyamatos támogató lehetőségeiről beszélt a Szabó Kálmán Tehetségprogram mentori csapata.

A borítóképen balról jobbra (valamint részben az aktuális képen): Horváth Péter, a pedagógus kar elnöke, Tóth Tamás, az AJTP intézményi egyesületének elnöke, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, tankerületi igazgató, Dr. Nagy Anett intézményvezető és Huber Máté angol szakos tanár látható.

A konferencia programját Huber Máté tanár úr és Csiszár Barnabás (11.T – a program tanulója) az idei TUDOK-on elért országos nagydíjának ismertetője, valamint Van Leeuwen Nina zongorajátéka (11.A) és Bózsó Angie énekes műsorszáma színesítette (11.T – a program tanulója, zongorán kísérte Pletikoszity Martin, 9.A).

Vendégeinket visszavárjuk, a konferencia szervezéséhez köszönjük a tankerület, a munkatársak és a tanulóink sok segítségét!