Biológia (2011-2012)

Biológia OKTV I. kategória

28. Óvári Tímea 11.M Bán Sándor

35. Megyeri Csilla 11.C Gál Viktória, Fazekasné Gulyás

Biológia OKTV II. kategória

2. Mészáros János Péter 12.B Gál Viktória, Bán Sándor

6. Országh Noémi 11.B Gál Viktória, Bán Sándor

7. Riener Réka 12.B Gál Béla

8. Kovács Dénes 12.B Gál Béla

9. Hézső Tamás 12.B Gál Viktória, Bán Sándor

13. Kovács Mónika Gabriella 12.B Gál Viktória

20. Körmöczi Zsófia Éva 12.B Gál Viktória

33. Pitó Márton 12.B Gál Béla

Biológia:
XXIII. Nemzetközi Diákolimpiát Szingapúrban rendezték 2012. július 8-15. között 59 ország 234 diákjának részvételével.Iskolánk tanulói közül Országh Noémi (11.B) ezüstérmet, míg Hézső Tamás (12.B) bronzérmet szerzett. Noémi a legjobb magyar eredményt érte el a 11. évfolyamosok között. A nagyszerű eredményt elért diákok felkészítő tanára, mnetora Gál Viktória tanárnő és Bán Sándor tanár úr.  A Nemzetközi Biológia Diákolimpiát 2011. július 11. és 17. között rendezték meg 229 diák részvételével. A legrangosabb nemzetközi biológiaversenyen Magyarország csapata másodszor indult el, és ezúttal is kimagasló teljesítményt nyújtott. Az együttes négy diákja összesen egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, így az éremtáblázaton a magyarok a nyolcadik helyen végeztek a közel 60 résztvevő ország között – adta hírül közleményében Bán Sándor, a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesületének elnöke.
Az aranyérmes Nászai Máté gyakorlati eredményei és az ezüstérmes Szentirmai Márton elméleti megoldásai messze megelőzték a többi európai diák eredményeit. Mindkét fiatal és a bronzérmes Hawchar Fatime is a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja. Rehó Bálint, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban tanulója ezüstérmet szerzett.
A fiatalok eredményes felkészítését a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Tanszékcsoportjának oktatói és a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesületének (MABITE) tagjai végezték. Idén olyan – korábban legyőzhetetlennek hitt – csapatokat is sikerült maga mögé utasítania a magyar együttesnek, mint India, Oroszország vagy Ausztrália versenyzői. A vetélkedőben hat távol-keleti ország és az Egyesült Államok tanulói előzték meg a magyar diákokat. (Forrás: hvg.huVolford András 9.M osztályos tanuló ezüstéremmel tért haza a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett Nemzetközi Junior Természettudományos Olimpiáról (IJSO). A 6 fős magyar csapat sikerének értékét növeli, hogy a biológia-fizika-kémia versenyen az európai országok közül csupán Oroszország tudta megelőzni őket. András felkészítő tanárai: Bán Sándor, Dr. Mező Tamás, Prókai Szilveszter. Ismét van radnótis diák az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáján (EUSO) hazánkat képviselő csapatban.
2012. február 3-5. között gimnáziumunkban tartották a X. EUSO magyar csapatába kerülésért folytatott válogató versenyt, ahol Karkas Réka 10. B osztályos tanulónk kiváló %-os eredménnyel a 2. helyet végzett. Ezzel Réka – biológus szakértőként – tagja lett az egyik magyar csapatnak. Felkészítő tanárai: Bán Sándor és Koncz Balázs. Hazánk ifjú természettudósainak válogatottja ismét nem talált legyőzőre az Európai Unióban. Az április 22-29. között Vilniusban rendezett megmérettetésen „A”-csapatunk aranyérmes lett (az abszolút versenyben 2. hely), míg a „B”-csapat a legjobb ezüstérmes helyezést (7. hely) érdemelte ki a résztvevő 44 csapat között. Az összesített pontversenyben Magyarország az 1. helyen végzett. Az „A”-csapat tagja volt Karkas Réka 10. B osztályos tanuló is. Felkészítő tanára Bán Sándor. 
 Szépen szerepeltek hetedik osztályos tanulóink a XXII. Hermann Ottó Országos Biológia Verseny középdöntőjében. A versenyen Babián Bence 2., Kovács Kristóf Károly pedig 3. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Fazekasné Gulyás Éva tanárnő. 2. helyezést ért el iskolánk Szabó Zsófia (9.C), Hegedűs Dalma (9.C), Pálfi Lili (9.B), Boka Eszter (9.B) Dán Annamária (9.B) összeállítású csapatunk a Magyar Vöröskereszt Szeged Területi Szervezete által rendezett elsősegélynyújtó versenyen ifjúsági kategóriában. Felkészítőjük Szabóné Tóth Gabriella védőnő volt. Nagyszerű versenyzéssel 2. helyen végzett gimnáziumunk csapata (Agud Angelika /10.B/, Nászai Anna /10.B/, Vadász Anna /11.B/) az Országos Erdészeti Egyesület és a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai-, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny által a 2012. évben megrendezett Young People in European Forest nemzetközi verseny magyarországi döntőjében. Felkészítő tanáruk Fazekasné Gulyás Éva tanárnő.