Az Európai Unió Természettudományos Csapatversenyének (EOES) (u-szeged.hu/eoes2021) soron következő házigazdája idén a Szegedi Tudományegyetem volt. A 38 versenyző csapat tagjai saját országukban végezhették el a valós kísérleteket. Az idei téma a méz, a C-vitamin és a Tisza környezetvédelmi jelentősége volt. A rendező jogán hazánk négy csapattal versenyezhetett, akik összesen 2 arany, egy ezüst és egy bronzérmet szereztek (részletes eredmények itt).

A magyar csapatok a kísérleteket iskolánk TERMOSZ Laboratóriumában végezték, így az előkészítésben jelentős szerepet vállalt Borbola Andrea tanárnő, Kiss László tanár úr és Gulyás Enikő laborasszisztens is. A négy közül három csapatban radnótis diákok is voltak, Szalay Tamás Soma (10.B) az egyik aranyérmes csapatban, Kovács Bereniké Dorka (10.B) az ezüstérmes csapatban, míg Wodala János Dániel (10.B) és Koszta Benedek (11.M) a bronzérmes csapatban versenyzett. Felkészítő tanáraik: Antosné Somogyi Anikó tanárnő, Bán Sándor és Vincze István tanár úr.  

Az Európai Unió Termpszettudományos Diákolimpiáját új néven (European Olympiad of Experimental Science – EOES), de a régi tartalommal rendezték meg az európai országok legfeljebb 17 éves versenyzőiből álló háromfős csapatok számára. Ebben a tanévben a szervezési feladatokat a Szegedi Tudományegyetem bonyolította, a szakmai hátteret pedig az SZTE-TTIK Kémiai Intézete és az SZTE-TTIK Biológiai Intézete, valamint a BME Természettudományi Karának Fizika Intézete biztosította. A versenyen komplex kísérleti problémákat kellett megoldaniuk a résztvevőknek a mézzel, illetve a Tisza szennyeződéseivel kapcsolatban. 

A verseny során a járványhelyzet miatt a csapatok saját országukban végezték el a kísérleteket, amelyekhez az eszközöket és anyagokat az SZTE küldte ki. A fordítás és a nemzetközi zsűri ülései online zajlottak, de a gondos szervező és előkészítő munkának köszönhetően a versenyzők valós kísérleteket végezhettek el. A magyar csapatok a Szegedi Radnóti  Miklós Kísérleti Gimnázium Termosz Laboratóriumában versenyeztek. A 38 európai csapat között a hazai versenyzők kiemelkedően sikeresen szerepelve két arany (abszolút első  és harmadik helyezés), egy ezüst és egy bronzérmet szereztek. 2011, 2014 és 2017 után tehát ezúttal már negyedszer lett legeredményesebb a magyar csapat ezen a megmérettetésen.

A versenyről részletes információk a https://u-szeged.hu/eoes2021 honlapon érhetők el, ahol számos fényképfelvétel is található. A részletes magyar eredmények a 38 csapat között:


B-csapat, abszolút 1. helyezés – aranyérem: Arnold Lőrinc (Szent István Gimnázium; felkészítő tanára: Szabó Sándor); Oparaugo Petra Nneka (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium; felkészítő tanárai: dr. Türk Gábor, Fenyvesi Judit); Szabó Márton (Péter András Gimnázium és Kollégium; felkészítő tanára: Dr. Tabiné Lehotai Klára)
A-csapat, abszolút 3. helyezés – aranyérem: Dóra Márton (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium; felkészítő tanára: Gyertyán Attila); Farkas Izabella (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium; felkészítő tanára: Albert Attila); Szalay Tamás Soma (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium; felkészítő tanára: Bán Sándor)
C-csapat, abszolút 7. helyezés – ezüstérem: Kovács Bereniké Dorka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium; felkészítő tanára: Bán Sándor); Labancz Barnabás (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium; felkészítő tanárai: Borsos Katalin, Reiterné Makra Zsuzsanna, Labancz István Sándor); Molnár-Szabó Vilmos (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium; felkészítő tanára: Dr. Nagy Piroska Mária)
D-csapat – bronzérem: Koszta Benedek (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium; felkészítő tanára: Antosné Somogyi Anikó, Vincze István); Nemeskéri Dániel (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium; felkészítő tanárai: Sebő Péter, Villányi Attila); Wodala János Dániel (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium; felkészítő tanára: Bán Sándor)